magamról kapcsolat linkajánló
galéria
 
   
       
   
   

Rajz tanítás

Üdvözöllek, az Isten hozott! Köszönöm, hogy ellátogattál a weboldalamra! Az, hogy itt vagy, nem a véletlen műve!

"Mindenki festőnek születik" -mondta Leonardo da Vinci. Ha szereted a művészetet, vagy szeretnél kicsit kikapcsolódni a mindennapokból, várlak szeretettel. Az órák családias hangulatban, jókedvben telnek. Segítek elkezdeni, megmutatom a technikákat, trükköket, sok érdekesség mellett az agyfélteke harmonizálást is. Kérésre házhoz is szoktam menni, így az órák az otthonában is folyhatnak.

Nagyon szívesen megnézem a rajzaidat, festményeidet, ha elküldöd nekem e-mailen vagy ellátogatsz hozzánk személyesen. Általában azt szokták kérdezni, hogy érdemes-e foglalkozni a rajzzal, a művészettel? Én úgy gondolom, hogy mindenképpen érdemes! A művészet egy belső fejlődési folyamat, habár elsőre csak magát az alkotást látjuk. Minden eszköz mást tanít meg nekünk, például a ceruza a türelemre és a pontosságra, a szén a lazaságra, a vízfesték a gyorsaságra és még sorolhatnánk tovább. A legfontosabb dolog mégis az, hogy megtanít szeretni, csak azt tudjuk megrajzolni, megalkotni, amit szeretünk. Azt gyakorlod piciben, amit az Isten nagyban tesz. Vannak akik fogékonyabbak, gyorsabban ráéreznek, de kitartással, szorgalommal bárki ugyanazt elérheti. Remélem, hogy velem tartasz ezen az úton.

Mire van szükséged az alkotáshoz?

Önmagadra! ;) Nálam minden eszköz a rendelkezésedre áll. Az otthoni alkotáshoz érdemes beszerezned pár darab grafit ceruzát, a 2B és a 4B puhaságú tökéletesen megteszi. Szükséged lesz egy A2-es, vagy B2-es rajztáblára, én 9mm-es farostlemezből szoktam vágatni 51 x 71 cm-es táblát, mert ezen a B2-es razlap is elfér nem csak az A2-es. Jóval olcsóbb így, mintha papír írószer voltban vennénk meg. Kisebbek esetében A2-es, vagy A3-as rajztábla is elegendő. Rajzmappára A2-es, B2-es méretben. Egy monopol (gyúrható radír) és egy hagyományos radírra. A2-es műszaki papírokra, két darab csipeszre, csomagoló papírra. Érdemes még beszerezni fűzfa, vagy mogyoró ágból készített szenet, hozzá fixálót, hajlakkot. Egy készlet vízfestéket, poharat, ecseteket. Kezdetben ezek bőven elegendőek. Késöbb a következőkre is szükséged lesz: rajzbak (ebben tudok neked segíteni, az enyémet én készítettem el), pasztellkréta készlet, akvarell készlet, olaj pasztell készlet, színes ceruza készlet, pasztell ceruza készlet, olaj festékek terpentinnel és lennolajjal, akril festék, festővászon, festőkés, sok ecset. Ez egyszerre sok, de szépen lassan be lehet őket szerezni.

Mivel foglalkozunk?

Kezdetben megismerjük az eszközöket, játszunk velük, megtapasztaljuk melyik mire képes, hogyan lehet keverni őket. Vonalazási és tónus gyakorlatokkal. Játszunk a színekkel, megismerjük őket. Kocka és különböző formákkal, kroki (gyors rajzokkal), kompozícióval, majd csendélettel, színtannal, drapériával, fény-árnyék ritmusokkal, a formával, a szerkezettel, anyagszerűséggel, reflexekkel, a fénnyel, anatómiával, koponyával, csontvázzal, portré rajzokkal, a mozgással, később aktokkal, az ideával, elvonatkoztatással, a külső és belső világgal, megtanuljuk felismerni, hogy egy látvány, egy alkotás milyen technikával szeretne megszületni, készítünk monotípiát, linómetszést, majd hidegtűt és rézkarcot is. Kimegyünk a természetbe, Dunapartra, erdőbe, mezőre. Festünk nappal, éjjel, napsütésben és aki szeretne csatlakozni, azzal viharban és esőben is...vízfestékkel, hogy a természet is az alkotásba tudjon festeni. ;)

Milyen technikákat ismerünk meg?

Grafit ceruza rajz, szénrajz, zsírkréta, pasztell kréta rajz, akvarell, tempera, akril festés, olaj festés, sokszorosító grafikai eljárások.

Mennyi ideig tart egy rajz foglalkozás?

Ez attól is függ, hogy hány éves vagy! Hat éves kor alatt nem szabad rajzi feladatot adni, hagyni kell a gyerekeket azt alkotni, amit szeretnének. Kisebbek esetén nem érdemes hosszú órákat tartani, az órák 60 percesek, a feladatok is inkább kreatívak. Nagyobbaknál vagy felnőtteknél akik tárgyi ábrázolást tanulnak, érdemes 2 vagy 3 órát tartani szünetekkel. Mert pl. egy csendélet elkészítése kb. ennyi idő, hogy be tudják fejezni és sikerélmény legyen.

Mutatok pár képet a foglalkozásokról.

 

 

 

 

Az alkotás meditáció!

Amikor elindulsz az alkotás útján, még nem is sejted, hogy életed egyik legnagyobb kaladjába vágtál bele! Elindulsz a befelé vezető úton, ezt csak később veszed észre, mikor "furcsa" gondolataid támadnak. Mikor alkotás közben torzul az idő és egy egész nap öt percnek tűnik. Amikor megajándékozol egy szerettedet az általad készített alkotással, ami könnyeket fakaszt. Ekkor már gyanakszol! Megtanulsz szeretni és alkotni, létre hívni valamit. Ekkor már tudod, hogy bármibe foghatsz, minden azt a fura érzést hívja elő belőled. Festhetsz, rajzolhatsz, készíthetsz szobrot, zenélhetsz, faraghatsz, készíthetsz ékszert, vagy egy fínom ételt, vagy az élet egyik legcsodálatosabb dolgát, növelhetsz egy gyermeket. A világ már a kezedben van, megtanultál alkotni, megtanultál szeretni.

Mutatok Neked olyan rajzi és légző gyakorlatokat is, melyek összeharmonizálnak, jobban tudsz összpontosítani, gyorsabban tanulni, egészségesebben élni.

Útravaló

Akár találkozunk, akár nem, szeretném megosztani veled, amit a mesteremtől Czeglédi Zoltántól tanultam:

-Szeresd amit csinálsz, csak azt tudod lerajzolni, amit szeretsz! Szeresd a modellt, az eszközeid, a fényt és a sötétet... Ha megtanulsz szeretni, minden a kezedben lesz!

-NE FÉLJ, hogy elrontod! Az egész társadalmunk az óvodától kezdve, a félelemre tanít! Ezt engedd el! Ne félj, hogy elrontod a rajzot, mert a hibákkal fejlődsz és ügyesebb leszel utána...Sőt biztatlak, hogy rontsd el! ;)

-Játssz! Próbálj ki minél több eszközt, technikát, keverd őket, játssz velük gyermekien és élvezd! Ezáltal meg fogod érezni, hogy egy témát milyen eszközzel alkoss meg! Miben szeretne megszületni!

-Engedd megszületni! Az alkotások megszületnek! Volt, hogy meg szerettem volna mutatni Zolinak, hogy milyen ügyes vagyok! ;) Ezzel rontottam el! A rajzban akarás lett és nem a szeretet! -négy óra rajz után ezt mondta: Ügyes, de ne mutasd meg nekem, hogy mit tudsz, azt majd én tudom! :D JÁTSSZ! Akkor kezd újra! ;)

-Gyönyörködj a fény és a sötétség ritmusában! Ez adja meg a dinamikát a rajzban és az életedben is! Nincs fény sötétség nélkül!

-Rajzolj minél többet, mindig az első szavai ezek voltak, amikor találkoztunk: Szia, rajzoltál? ;)

-Érezd meg, mikor kell abbahagyni a rajzot, ha túl korán hagyod abba, még nem született meg, ha pedig túl későn, akkor túlrajzoltad! Érezd meg azt a pillanatot, amikor már egyetlen vonás sem szükséges!

-Légy jelen!

-Szerezz magadnak örömöt!

-A művészet sok mindenre megtanít: szeretetre, kitartásra, pontosságra, lazaságra, gyorsaságra, alázatra, tiszteletre.

Remélem, hogy találkozunk! Köszönöm, hogy elolvastad, az Ég legyen veled!